Kopenhaskie restauracje, z Nomą na czele, wyznaczają kulinarne trendy.
Restauratorzy promują nordycką żywność podczas największego w tej części Europy festiwalu kulinarnego. Copenhagen Cooking (czyli Kopenhaga gotuje) to okazja do świętowania zarówno dla tych, którzy produkują żywność, lubią gotować, jeść i o jedzeniu rozmawiać.
Otwarcie 9. edycji festiwalu odbyło się 22 sierpnia w gmachu Biblioteki Królewskiej, nazywanym Czarnym Diamentem. Już w lipcu opublikowano promujące festiwal zdjęcie, zainspirowane obrazem Pedera Severina Krøyera "Hip, hip, hurra!".
Znany również za oceanem mikrobrowar Mikkeler przygotował okolicznościową etykietę Famous micro brewery Mikkeler issued a special festival label inspired by Krøyer's painting. |
Tematowi social food poświęcona była debata rozpoczynająca festiwal, której uczestnikami byli Alex Atala, Kamal Mouzawak i Dane Christian F. Puglisi. Alex, uznawany za jednego z najbardziej wpływowych kucharzy na świecie, w swojej pracy poświęca wiele uwagi lokalnej żywności, produkowanej w zrównoważony sposób. Jego brazylijska restauracja D.O.M. została uznana za szóstą najlepszą restaurację na świecie (i najlepszą w Ameryce Południowej). Kamal Mouzawak zainicjował pierwszy targ rolny w Bejrucie, Souk el-Tayeb. Ideą jest promowanie i docenianie lokalnej kultury jedzenia, ale też zrównoważonego rolnictwa w Libanie. Obecnie Souk el-Tayeb to również miejsce regionalnych festiwali kulinarnych i warsztatów szkolnych. Dane Christian F. Puglisi prowadzi w Kopenhadze restaurację Relæ, o której mówi się, że jest najtańszą w tym mieście restauracją z gwiazdką Michellin.
Poza ciekawymi dyskusjami, Copenhagen Cooking był przede wszystkim świetną okazją do jedzenia, zarówno w uznanych restauracjach, jak i mniej oczywistych miejscach. Przez kolejne dziesięć dni w stolicy Danii i okolicach odbywały się różne imprezy, w tym m.in. degustacje, warsztaty, wystawy, spotkania ze sławnymi kucharzami, restauratorami, rolnikami i innymi osobami zaangażowanymi w różny sposób w promocję nordyckiej kuchni.
Warsztaty parzenia kawy prowadzone przez ekipę z Coffe Collective Barrista workshop at Coffee Collective |
Gourmet hot dog |
Warzywa z biodynamicznych upraw. Biodynamic vegetables. |
Asian inspired food |
W ramach festiwalu odbyły się też naprawdę zaskakujące wydarzenia, takie jak guerilla dining pod hasłem "Doped up" ("na haju"). Pomimo tego, że narkotyki to wydawałoby się temat dość mało apetyczny, zdaniem organizatorów również jedzenie może dostarczyć podobnych do narkotycznego upojenia doznań. Dosłownie i w przenośni. Ci, którzy zdecydowali się na uczestnictwo w imprezie, mogli zjeść kolację przygotowaną przez Williama Milsteda, składającą się z siedmiu dań i odpowiednio dobranych win. Dodatkowo uczestnicy zostali wyposażeni w akcesoria kojarzone z zażywaniem narkotyków, takie jak popielniczki, igły i jadalne papierosy. Organizatorzy chcieli sprowokować uczestników do przekroczenia granic. Miało to na celu zainicjowane dyskusji na kontrowersyjny temat.
Dla mnie najciekawsze były te wydarzenia, które odzwierciedlały rosnące zainteresowanie tym, co dzieje się poza konwencjonalnym systemem żywnościowym: lokalnymi produktami i miejskim rolnictwem. O tej zielonej rewolucji napiszę jeszcze nie raz.
Więcej o festiwalu
________________________________________________________________________
Copenhagen
restaurants with the leading role of Noma dictate the culinary trends in the Northern Europe. Together
with entrepreneurs, chefs and farmers they promote Nordic cuisine during the
biggest in this part of Europe culinary festival: Copenhagen Cooking. This is a
great opportunity to celebrate both those who produce the food, love to cook eat and talk about it.
Opening
of the 9th edition of the festival took place on August 22nd in the building of
the Royal Library, known as the Black Diamond. Already in July a photo promoting
the festival, inspired by Peder Severin Kroyer painting "Hip, hip,hurray!" was published.
Choosing
this particular painting as an inspiration and the motto of the festival was not a coincidence. This year the theme of the
festival was a social food or if you like eating as a way of socializing. This
topic was chosen not only to stress the essence of meals eaten together but
also in order to draw attention to the conditions under which food is produced
and how much food is actually wasted.
The opening debate was centered at the leading theme. The
participants of the discussion were Alex Atala, Kamal Mouzawak and Christian F.
Puglisi. Alex is considered as one of the most influential chefs in the world
and his work is based on local food produced in a sustainable manner. His
Brazilian restaurant D.O.M. has been recognized as the sixth best restaurant in
the world (and the best in South America). Kamal Mouzawak initiated the first
Farmers Market in Beirut: Souk el Tayeb. The idea of the market is to promote
the appreciation of local culture and food but also sustainable agriculture in
Lebanon. Currently Souk el Tayeb has also been hosting regional culinary
festivals and workshops for the school kids. Christian F. Puglisi leads Relae
restaurant in Copenhagen which is said to be the cheapest in the city
restaurant with a Michellin star.
In
addition to interesting discussions Copenhagen Cooking was first and foremost
a great opportunity to dine both in established restaurants as well as less
obvious places. Various events including tastings, workshops, exhibitions,
meetings with famous chefs, farmers and others involved in various ways in the
promotion of Nordic cuisine were held in the capital of Denmark.
The
urban spaces played an important role in the festival. At various places in the
city mobile kitchens and long tables were arranged so that people could share not
only their culinary impressions but also talk. At one of the city squares exotic dishes were served from Singaporean-style
hawkers. Just in the front of the Frederiksberg town hall it was possible to
shop for locally produced honey and "fashionable" biodynamic veggies.
Also
this year the restaurants offered gourmet menus at special prices. Tickets were
sold out immediately. One of the most attractive events of the festival was
Nordic Taste during which everyone could try Nordic specialties prepared for the occasion by the best restaurants.
Those
who prefer more extravagant experiences could attend guerilla dining "Doped
up". Despite the fact that drugs are not a very appetizing topic the organizers
of this event believe that it can also provide experiences similar to narcotic
intoxication - literally as well as figuratively. Those who have chosen to
participate in the event were supposed to join a dinner prepared by William
Milsted. The dinner consisted of seven dishes and carefully selected wines. In
addition, participants were provided with accessories associated with drug use,
such as ashtrays, needles and edible cigarettes. The organizers wanted to
provoke participants to leave their comfort zones and start the
discussion on a still controversial topic.
The
most interesting events for me were those related to the growing interest in
what is happening outside the conventional food system, local food and urban
agriculture. About the green revolution I will write again and again.
More info about the festival:
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz